Обавијест!

У НОВУ ШКОЛСКУ ГОДИНУ СА НОВИМ ПРАВИЛИМА
Јуче је одржан састанак директора бродских школа, превозника, надлежног општинског одјељења и инспекцијске службе на тему превоза ученика и организовања наставе у школама према препорукама Института за јавно здравство Републике Српске и Министарства просвјете и културе Републике Српске.
С обзиром да ће се настава од 1. септембра одвијати у двије смјене, односно четири подсмјене, био је велики изазов да се организује превоз ученика путника. Директори све три школе договорили су и организовали наставу тако да ће сви ученици путници наставу пратити искључиво у првој смјени и првој подсмјени тј. од 7 до 10 часова, па ће тако и превоз ученика бити организован по договореној сатници, рекао је замјеник начелника Горан Гарачић, те додао да су се са овим приједлогом сложили и превозници који врше превоз ученика у школу и из школе.
Настава у свим школама у Републици Српској, па тако и у Броду, почиње 1. септембра, потврдила је Нада Гостић, директор ЈУ ОШ „Лијешће“.
„Поштујући све мјере које је прописао Институт за јавно здравство и Министарство просвјете и културе Републике Српске, ми смо организовали смјене у двије групе и двије подгрупе, а оно што је такође важно је да ученици морају обавезно да носе заштитне маске приликом доласка и одласка из школе. У учионици заштитне маске обавезни су да носе само професори, односно наставници. Родитељима је препуштена одговорност да прије одласка у школу својој дјеци мјере температуру и процијене њихово здравствено стање, те одлуче да ли дијете треба тај дан да иде у школу“, рекла је Гостић и додала да нема великих одмора, да сви одмори трају пет минута, као и да су професори дужни да ученицима за вријеме наставе омогуће обављање физиолошких потребе како се не би правиле гужве у тоалетима и ходницима за вријеме одмора.
„На исти начин настава је организована и у ЈУ ОШ „Свети Сава“, с тим да је за сада укинута ротација смјена“, рекао је директор ове установе Брано Гојковић.
И у СШЦ „Никола Тесла“, приликом подјеле ученика по групама, водило се рачуна да сви ученици путници наставу прате искључиво у првој смјени и првој подгрупи, како би се могли уклопити у шему превоза ученика, потврдила је директор средње школе Драгица Ивановић.
На састанку је истакнуто и то да ће Одјељење за инспекције општине Брод, према препорукама Инспектората Републике Српске, у наредном периоду до 1. септембра извршити појачане савјетодавне контроле школа како би све превентивне мјере биле на вријеме спроведене и настава несметано почела 1. септембра.